Mitől lesz idén klímabarát a Mikulás?

Tavaly 2000 óvodás és kisiskolás találkozhatott az "Egy csésze szeretet" Mikulásával. A főhelyszínre, Budapestre az iskolák és óvodák szervezetten érkeznek majd idén is, megismerhetik a jótékonyság, a környezetvédelem fontosságát és az egészséges táplálkozás előnyeit.

Mitől lesz idén "zöld" a Mikulás?

Idén a Mikulás jó példát szeretne mutatni a gyerekeknek, ő maga is egészségesebben táplálkozik és csökkenteni próbálja ökológiai lábnyomát. Ezekről majd előadást is tart. Ajándékcsomagoló üzemének működtetéséhez napenergiát használ. A csomagok kiszállításában a rénszarvasok mellett, kizárólag hibrid vagy elektromos meghajtású autók vehetnek részt. A Mikulás arra is felhívja figyelmet, hogy a csomagolópapírok használata jelentős mennyiségű szén –dioxid kibocsájtással jár. A britek például becslések szerint évente mintegy 365 ezer kilométernyi csomagolópapírt dobnak a kukába. Ezért idén a Mikulás újrahasznosított papírt, természetes anyagokból készült szövetet és fenntartható, biológiailag lebomló csomagolóanyagokat használ.

Mi az a fenntartható élelmiszer-fogyasztás?

Mikulás ezzel a bonyolult kérdéssel is foglalkozni fog. Cukrászok, kézműves pékségek segítségével fordítja le a gyerekek nyelvezetére ezt a kérdést. A válaszokat klímabarát finomságok képében teszik fogyaszthatóvá a kicsiknek és szüleiknek. 

Használt játékokat is gyűjt a Mikulás!

Valamennyi helyszínre a gyerekek elhozhatják megunt játékaikat, mesekönyveiket. Ezeket a Mikulás újrahasznosítja és a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatja el a rászoruló gyerekeknek.